De kunst van het werven: 5 tips bij het opstellen van een onweerstaanbare vacaturetekst
Vacaturetekst schrijven: de do's en don'ts
De zoektocht naar nieuw toptalent voor jouw bedrijf begint met een goede vacaturetekst. Het schrijven van deze tekst is een kunst op zich. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt tussen de zee van mogelijkheden die potentiële kandidaten tegenkomen? Het begint allemaal met de kracht van woorden. Wij geven je het geheime recept voor het schrijven van een onweerstaanbare vacaturetekst die niet alleen opvalt, maar ook de juiste kandidaten aantrekt.
Valkuilen: de don'ts
Een krachtige vacaturetekst kan het verschil maken tussen het aantrekken van een middelmatige kandidaat en het vinden van een ware aanwinst voor je bedrijf. Vermijd bij het schrijven van vacatureteksten de volgende valkuilen:
- Clichés: Vermijd woorden als "duizendpoot" en "9-tot-5-mentaliteit". Deze woorden heb je waarschijnlijk al ontelbaar vaak in vacatures terug zien komen. Weersta de verleiding, want ze worden geassocieerd met oppervlakkige en onrealistische verwachtingen. Ook bieden ze weinig inzicht in de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de functie.
- Onrealistische beloftes: In een poging om kandidaten aan te trekken, is het verleidelijk om beloftes te doen die je in de praktijk niet helemaal kunt waarmaken. Laat deze achterwege, want je wilt kandidaten vinden die echt passen bij de cultuur van je bedrijf.
- Waslijst aan eisen: Hoewel het meer dan begrijpelijk is dat je op zoek bent naar de allerbeste kandidaten, kan het opstellen van een te lange lijst met eisen potentiële kandidaten afschrikken. Focus je daarom voornamelijk op de essentiële vaardigheden en ervaringen die echt nodig zijn om de functie uit te voeren.
5 tips bij het opstellen van een onweerstaanbare vacaturetekst
Allemaal leuk en aardig, maar wat moet je nu juist wél in je vacature zetten?
- Functietitel: Zorg voor een heldere functietitel. Mensen zoeken bijvoorbeeld vaker naar "tekstschrijver" dan "copywriter", dus kies (hoe moeilijk ook) dan voor de minder aantrekkelijke variant. Voeg eventueel ook nog het aantal werkuren per week toe om de functieomschrijving te verduidelijken.
- Benoem het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden: Door het salaris upfront te vermelden, kunnen kandidaten zelf beoordelen of het salaris aantrekkelijk genoeg is om te solliciteren. Deze transparantie bespaart niet alleen de kandidaten, maar ook jou als werkgever veel tijd: je houdt enkel kandidaten over die écht in de functie geïnteresseerd zijn. Benoem ook zeker eventuele secundaire voorwaarden, zoals een pensioenregeling. Dit kan de twijfelaars over de streep trekken.
- Beschrijf een gemiddelde werkdag: Functieprofiel opratelen? Dat is wat ons betreft een no-go. Omschrijf in plaats daarvan een "dag in het leven". Hierdoor heeft een kandidaat een goed beeld van een gemiddelde werkdag binnen jouw bedrijf.
- Vertel over jouw organisatie: Waarom zou iemand bij jou willen werken en niet bij de grote concurrent? Vertel wat jouw bedrijf uniek maakt. Inspiratie nodig? Je huidige personeel kan als geen ander voorbeelden geven van jouw USP's.
- Tone of voice: Zorg dat de tone of voice in de vacaturetekst bij jouw bedrijf past. Ben je een hip en jong bedrijf, maar is je vacaturetekst nogal formeel? Dan trek je waarschijnlijk de verkeerde doelgroep aan. Zonde!
De weg naar talent
Ondanks dat het schrijven van een vacaturetekst slechts het begin is van het aantrekken van nieuw talent, is het wel degelijk een van de belangrijkste stappen in het wervingsproces. Als je onze tips als leidraad gebruikt én je eigen stempel op de vacatureteksten drukt, dan kan het aantrekken van de juiste kandidaten alleen maar een groot succes worden.
Hulp nodig bij het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst? Neem contact met ons op.